ROTARYS ETTÅRSUTBYTE

Är du 15-17 år och vill vara utomlands ett helt år?

Många ungdomar väljer varje år att åka som utbytesstudent med Rotary och tillbringa ett helt år utomlands. Som utbytesstudent bor du i familjer och går i motsvarande gymnasieskola. Du lär känna en ny kultur, får massor av nya vänner och lär dig ett språk. Din familj delar din erfarenhet genom att ta emot en utländsk utbytesstudent under samma tid som du är utomlands. Möjligheten är öppen för alla ungdomar i Sverige. Det är inget krav på medlemskap i Rotary.

Tag chansen till ett oförglömligt år!

 
rotary-ungdom.jpg

+ Att åka med Rotary

Vi arbetar ideellt för en ökad förståelse mellan människor världen över. Därför kan du vara säker på att du blir väl omhändertagen som utbytesstudent hos oss. Vi hjälper till och förbereder dig inför din resa.

Vår programavgift, det vill säga den delen av kostnaden som studenterna får betala själva är låg, vilket beror på våra ideella insatser. Rotary ger dig en unik trygghet eftersom den lokala rotaryklubben tar hand om dig och ser till att du trivs med skolan och familjen.

Du kommer att ha en kontaktperson i klubben som du kan vända dig till i alla situationer. Du får chansen till en mängd olika aktiviteter genom Rotaryklubbens kontakter. Vi ordnar bland annat träffar med andra utbytesstudenter.

Ni kommer att ha mycket gemensamt som ungdomar i ett främmande land. Vi ordnar även en del resor i ditt nya land. Dina värdfamiljer är utvalda för att ge dig ett så trivsamt utbytesår som möjligt. Som familjemedlem kommer du snabbt in i språket, oftast anordnas även en språkkurs på plats.

rotary-ungdom-karta.jpg

+ Länder du kan åka till

Nedan är de länder som vi brukar utbyta med. Vi har även möjlighet att kunna ordna utbyte med andra länder. Är du intresserad av att åka till något land som inte finns på listan, kontakta oss på info@rotarystudent.se eller 08-644 74 10.

Inom Europa
Belgien • Frankrike • Italien • Schweiz • Spanien • Tyskland • Österrike

Utanför Europa
Australien • Brasilien • Indien • Japan • Kanada • Mexiko • Nya Zeeland • Sydkorea • Sydafrika • Taiwan • Thailand • USA

rotary-ungdom.jpg

+ Att vara utbytesstudent

Ett utbytesår är mycket spännande och lärorikt. Du utvecklar inte bara dina språkkunskaper utan även dig själv. Du får ett stort försprång jämfört med dina jämnåriga när du har ett extra språk att ta till. Det kommer du ha nytta av många gånger i ditt liv.

Som utbytesstudent lär du dig snabbt att anpassa dig till en ny livsstil och få kontakt med nya människor. Dina nya vänner kommer förmodligen vara nyfikna på din kultur och kommer säkert vilja lära sig om ditt land. Men framför allt är det du som kommer få ta del av en ny kultur vilket kommer att ge dig ökad förståelse och kunskap om ett annat sätt att tänka och leva. Det bästa sättet att lära känna ett land och dess människor är att leva i dess vardag och det är precis det du gör som utbytesstudent.

Som familjemedlem får du ta del av familjens resor, helgfiranden och andra sociala evenemang. Du kommer att få uppleva ett land inifrån på ett sätt du inte får som vanlig turist. Du kommer att få stå på egna ben och därigenom bli ansvarsfull och självständig. Språk och kultur har aldrig varit viktigare än i dag. Den här erfarenheten kommer du ha med dig och ha hjälp av i framtiden, kanske framför allt när du ska söka jobb.

värdfamilj.jpg

+ Att vara värdfamilj

Att vara värdfamilj är både lärorikt och intressant. Ni får tillfälle att ta del av en ny kultur utan att ens lämna hemmet. Ni kommer att förvånas över hur mycket det ger att bidra till kunskap och utveckling hos en ung människa.

Det mest krävande med att vara värdfamilj sägs vara att ta farväl av sin nya familjemedlem. Men det betyder även att ni tar på er rollen som föräldrar med allt vad det innebär. Det är ert ansvar att tillsammans med kontaktpersonen från klubben se till att er nya familjemedlem trivs.

Värdfamiljsystemet ger en unik trygghet eftersom alla värdfamiljer själva har ett barn som är utbytesstudent. De vet därför vad det innebär att ha en tonåring i familjen. Efter det att ni har tagit hand om studenten ett tag, oftast ett halvår, bor studenten hos två andra värdfamiljer för att kunna ta del av olika sätt att leva.

 

5 skäl till att välja Rotary

Det finns många utbytesorganisationer i Sverige. Varför ska du välja just Rotary?

 

1. Ideell organisation

Rotary är en ideell och icke-vinstdrivande organisation. Vårt mål är att främja världsfred genom kulturella utbytesprogram.

2. Trygghet

Varje utbytesstudent får sin kontaktperson både på sin hemort och i sin värdort. Kontaktpersonen träffar dig för att svara på dina frågor, lösa eventuella problem, ger dig fickpengar och ansvarar för dig.

3. Säkerhet

Rotary har hög säkerhetspolicy som heter certifiering. De personer som tar hand om en utbytesstudent (Rotarymedlemmar, värdfamiljer med mera) måste ha kontrollerats ordentligt ur belastningsregister hos polisen.

4. Brett kontaktnät

Rotarymedlemmar representerar och arbetar i olika yrkesområden. Vi uppskattar vårt breda kontaktnät till exempel för att lösa eventuella problem som en utbytesstudent kan få.

5. Billigare

Våra programavgifter är relativt låga jämfört med andra utbytesorganisationer. Dessutom får Rotarys Utbytesstudent fickpengar (cirka USD 75) varje månad från sin värdklubb.

 

Reseberättelse med Rotarys Ettårsutbyte

elsa-fastrup.jpg

"Jag hamnade i en liten stad som heter Nazareth, 1,5 timme från New York city och bodde då i tre väldigt fina värdfamiljer. Alla med barn i min ålder. Jag fick möjlighet att få bo både på landet, staden och i ett bostadsområde. Jag var senior (sista årskursen) i Nazareth Area High School med kring 1 500 elever. Jag fick välja alla mina kurser själv och förutom det så är en del fritidsaktiviteter en del av skolan. Till exempel så spenderade jag hösten och vintern åt både fotboll och basket. Man träffas som lag även utanför träningarna och har knytis-middagar och övernattningar. På matchdagar klär man sig i samma färger för att bygga upp matchandan. Om jag inte hade valt att åka med Rotarys utbytesår så hade jag aldrig fått uppleva homecoming, prom, graduation, träffa underbara lärare & vänner, de saknade bussresorna hem från vinst när vi sjöng högt med musiken, när vi inte fick prata i bussen på väg hem från förluster, eller när hela laget hoppade av glädje varje gång jag gjorde mål. Alla dessa små och stora skillnader är en del av deras kultur.

Alla utbytesår är unika för varje utbytesstudent. Eftersom alla får olika möjligheter dit vi kommer, möter olika människor och vi är olika själva. Tack vare mitt utbytesår så ska jag redan i höst åka till Slovakien och hälsa på min bästa kompis Miska som jag lärde känna i mitt distrikt! Nu har jag ett andra hem, med familj och vänner i Pennsylvania men också runt om i världen, det är en erfarenhet och äventyr som jag är riktigt glad att jag fick ta del av! Ett utbytesår är inte bara ett år av ditt liv, det är ett liv i ett år.

Elsa Fastrup, 19 år, i USA