Klara's utbytesår i Brasilien

 

Sommaren 2013 satte jag mig med mycket oro och rädsla i magen på planet som åkte till São Paulo. Jag lämnade ett Sverige och kom fram till ett varmare Brasilien som då hade vinter. På flygplatsen möttes jag av min värdfamilj och efter ytterligare ett par timmar med bil befann vi oss i staden som skulle bli mitt hem i ett år. Det första jag kommer ihåg av min stad är kramen jag fick av en släkten till familjen. En främling kramade om mig och försäkrade om att jag befann mig i trygghet, även om jag lämnat allt tryggt bakom mig.

Mitt utbyte har format den jag är idag och jag ångrar det inte en sekund. Det var det bästa valet jag gjort. Under mitt år fick jag klappa delfiner i Amazonas, gå på karnevalen i Rio de Janeiro, äta massor med ny mat och träffa vänner för livet. Under året blev jag flytande i portugisiska som jag än idag behärskar, något som man märker nu väger extra bra när man söker jobb.

Mitt självförtroende växte något enormt och även om jag precis som alla andra hade tuffa perioder så kom man ut ur dem betydligt starkare. Sin förmåga att anpassa sig och lösa konflikter sattes på prov i värdfamiljer men man fick ju en upplevelse av landet som aldrig går att jämföra. Mitt utbyte var ett galet äventyr och är du öppen för att få uppleva världen så rekomederar jag det av hela mitt hjärta!