Axel's sommarutbyte i Pune, Indien

 

Sommarutbyten skiljer sig ifrån årsutbyten på så sätt att den personen som du byter familj med är i ditt land med dig, och du där med honom/henne.

På försommaren kom en indisk kille till Sverige och spenderade en månad med mig, och vi gick i skolan tillsammans de två veckorna innan sommarlovet. Eftersom försommaren i Sverige är oftast väldigt händelserik, så fick han uppleva både det typiskt svenska studentfirandet och midsommaren.

Jag var inte särskilt nervös under flygresan till Bombay. När jag kom till flygplatsen var jag vilsen, men min värdpappa var där och kunde snabbt hitta mig i vimlet. Efter fyra timmars bilresa var vi äntligen framme i Salunkhe Vihar i Pune, där resten av familjen väntade på mig.

Första veckan var väldigt främmande och jag hade hemlängtan, men när jag väl kom in i rutinerna i hemmet så började allt kännas bättre. Familjen var väldigt beskyddande och övervakande, så för en svensk kille på 16 år var det lite obekvämt, men nu i efterhand var det en nyttigt att förstå hur annorlunda det är i andra kulturer.

Jag började i skolan tillsammans med killen som hade kommit med till Sverige. Han var två år äldre och studerade filmvetenskap, så jag fick gå i skolan med honom under hela mitt utbyte. Skolan var nog där jag hade som roligast, och där jag mådde som bäst. Tack vare att han gick filmvetenskap så såg jag på flertal stora indiska filmer, och fick en insikt i hur ofattbart stor den indiska filmindustrin var.

Familjen tog med mig på många utflykter till olika intressanta och coola platser, många gamla fort och ruiner. De hade planerat en resa till Bombay för mig, men oturligt nog var det översvämning i staden.

De två sista dagarna fick jag även följa med föräldrarna till deras jobb, och se vad de gjorde om dagarna, vilket var kul.

Trots att jag endast var i Indien i en månad, så lärde jag mig otroligt mycket. För mig var den kulturella inblicken det som påverkade mig mest, och fick mig att förstå hur mycket som faktiskt gömmer sig bakom den bild man har av en annan kultur.